Zo werkt bijtelling bij een financial lease auto!

Zo werkt bijtelling bij een financial lease auto!

Gaat het over een lease auto of een auto van de zaak, dan gaat het ook vaak over bijtelling. Maar wat is de bijtelling nou precies en hoe bereken je dat? Dat zijn vragen waar we je graag bij helpen, want het is soms best een puzzel! Daarom hebben we alles wat je moet weten over bijtelling bij een lease auto voor je opgeschreven. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. 

Wat is bijtelling?

Allereerst de belangrijkste vraag; wat is bijtelling nu precies? Bijtelling is het bedrag dat je aan fiscale kosten betaalt wanneer je een auto van je werkgever privé gebruikt. De bijtelling wordt berekend met een bepaald percentage van de catalogus- of fiscale waarde van de auto. Dit moet je betalen wanneer je in een jaar meer dan 500 privé-kilometers met je lease auto rijdt. Je betaalt dit dus aan de belasting en dat komt omdat de belastingdienst jouw privékilometers in de lease auto ziet als loon in natura, waar je dus net als bij de rest van je inkomen belasting over moet betalen. 

Hoe werkt het met het bijtellingspercentage? 

De bijtelling die je betaalt hangt dus af van de waarde van je auto. Een duurdere lease auto betekent vaak ook dat je netto meer bijtelling betaalt, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het percentage van de cataloguswaarde dat je als bijtelling moet betalen hangt namelijk af van het jaar waarin de auto op kenteken is gezet, maar ook hoe milieuvriendelijk die auto is. Sommige elektrische en hybride leaseauto’s die voor 1 november 2014 op kenteken zijn gezet kunnen zelfs een bijtellingspercentage van 0% hebben! Standaard is het bijtellingspercentage 22%. 

En de bijtelling voor elektrische auto's dan? 

Voor elektrische auto’s werkt de bijtelling net even anders. De overheid stimuleert zuinig en milieuvriendelijk rijden en heeft daarom een laag bijtellingspercentage voor elektrische auto’s ingesteld. Toch gaat dit percentage de komende jaren weer omhoog, van 4% in 2018 naar uiteindelijk 22% in 2026, gelijk aan het percentage voor andere auto’s. Dit omdat de overheidskosten te groot waren ten opzichte van de milieuwinst. 

De bijtelling voor financial lease auto’s berekenen 

Na een flinke hoeveelheid informatie over bijtelling wil je nu natuurlijk weten hoe je dit precies uitrekent voor jouw financial lease auto. Dit hebben we in een aantal eenvoudige stappen voor je opgeschreven. Doorloop deze, dan weet je precies hoeveel bijtelling je moet betalen! 

Stap 1: bruto bijtelling per jaar berekenen 

De oorsponkelijke cataloguswaarde * het bijtellingspercentage = je bruto bijtelling per jaar. 

Stap 2: bruto bijtelling per maand berekenen 

Je bruto bijtelling per jaar /12 = je bruto bijtelling per maand. 

Stap 3: netto bijtelling per maand berekenen 

Jouw bruto bijtelling per maand * jouw inkomstenbelasting = je netto bijtelling per maand. 

Voor je inkomstenbelasting in stap 3 reken je met het percentage. Betaal je dus 37,35% inkomstenbelasting, dan vermenigvuldig je jouw bruto bijtelling per maand in deze stap met 0,3735. Onthoud daarnaast ook dat de bijtelling ervoor kan zorgen dat jouw inkomensafhankelijke arbeidskorting en heffingskorting lager uitvallen. Jouw netto bijtelling is dan hoger dan het belastingpercentage uit dit rekenvoorbeeld. Op berekenhet.nl wordt dit meegenomen in de calculator, waardoor je het bedrag nog nauwkeuriger bepaalt. 

Financial lease zonder bijtelling 

Een auto leasen zonder bijtelling? Dat is zeker mogelijk. Je moet je er dan wel bewust van zijn dat je maar maximaal 500 privé-kilometers per jaar mag rijden met jouw lease auto. Dat zijn er niet bijzonder veel, maar je betaalt in dat geval geen bijtelling! Om dit aan te tonen bij de belastingdienst moet je dan wel een rittenadministratie bijhouden, waarin je iedere gereden kilometer verantwoord. De volgende informatie moet in je rittenadministratie zijn opgenomen: Datum Begin- en eindstand van je kilometerteller Vertrek- en bestemmingslocatie Het type rit, privé of zakelijk Of de route afwijkt van de reguliere route, bijvoorbeeld door werkzaamheden of file Het lijkt op deze manier een flinke klus om je rittenadministratie bij te houden, maar wanneer je hier een van de vele handige apps of tools voor gebruikt valt dat reuze mee. Het komt er dan vooral op aan of je daadwerkelijk onder de 500 privé kilometers blijft. 

We helpen je graag! 

Ben je op zoek naar een nieuwe financial lease auto of heb je er al een op het oog, maar kom je er voor de bijtelling nog niet helemaal uit? Laat dit dan aan ons weten, dan helpen we je graag verder!

Aanbevolen artikelen
Tips voor het uitzoeken van een financial lease auto

maandag 22 september 2022

Tips voor het uitzoeken van een financial lease auto

Je weet het zeker; je wilt graag een leaseauto uitzoeken. Een geweldige keuze als je het ons vraagt, maar hoe kies je het automerk dat het beste bij jouw situatie past? Bij CarLease Nederland weten we dat een financial lease auto uitkiezen niet altijd even eenvoudig is. Daarom delen we verschillende tips die jou helpen met het kiezen van een nieuwe bedrijfsauto! 

Tips voor een passende lease auto 

Voordat we erin duiken, adviseren we je eerst om te kijken welke leasevorm het beste bij je past. Op basis van jouw situatie kun je de vorm kiezen die aan jouw wensen voldoet. Wil je zakelijk leasen? Dan is financial lease of operational lease zeer geschikt. Wil je liever niet via je werkgever of eigen bedrijf leasen? Kies dan voor private lease. Wil je financial leasen? Lees dan onderstaande tips snel door: 

Tip 1: Bepaal je contractduur 

Bij CarLease Nederland begrijpen we dat je het liefst maandelijks zo min mogelijk betaald. De looptijd van je contract heeft invloed op het bedrag dat je maandelijks moet betalen. Kies je voor een langere looptijd? Dan zal het maandbedrag goedkoper uitvallen. CarLease Nederland biedt leasecontracten aan vanaf 12 maanden tot maximaal 72 maanden. Bovendien is ook de leeftijd van de lease auto van belang. Een auto mag niet ouder dan 10 jaar zijn om een leasecontract af te kunnen sluiten. Is de auto 7 jaar oud? Dan kun je nog maar drie jaar leasen. 

Tip 2: Kies voor een duurzame bedrijfswagen 

Graag besparen op je lease auto? Kies dan een hybride of elektrische auto! Dit levert namelijk nog meer voordelen op. Zo profiteer je tot en met 2025 van een lagere bijtelling én draag je jouw steentje bij aan een beter milieu. Bovendien betaal je geen hoge brandstofkosten en bespaar je op onderhoudskosten. Wist je namelijk dat een elektrische auto veel minder onderhoud nodig heeft dan een brandstofauto? Zo kun je zorgeloos kilometers maken voor je werk! 

Tip 3: Selecteer het automerk dat aan jouw wensen voldoet 

Ben je op zoek naar een familieauto met veel ruimte of wil je graag een stoere, sportieve sportwagen? Zet al jouw wensen op een rijtje en bekijk welk automerk hieraan voldoet. Bij CarLease Nederland bieden we een ruim aanbod automerken aan. Op die manier vind je precies het merk en model dat het beste bij jouw situatie past. 

Tip 4: Twijfel je? Vraag om advies! 

Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken? Geen zorgen, we helpen je graag verder. De experts van CarLease Nederland weten hoe belangrijk het is om een geschikte bedrijfswagen te kiezen. Daarom verdiepen we ons graag in jouw situatie en stellen we een passend advies op. 

We helpen je graag verder! 

Heb je nog aanvullende vragen over lease auto’s of wens je één van onze specialisten te spreken? Neem dan contact met ons op. We zijn iedere werkdag (maandag tot en met vrijdag) bereikbaar via de telefoon en per mail. We staan altijd klaar om je verder te helpen!

Lees meer
Voordelig leasen

donderdag 22 juni 2022

Voordelig leasen

Ben je voor jouw onderneming op zoek naar een goedkope financial lease bedrijfswagen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Een financial lease bedrijfswagen van CarLease Nederland kan verrassend voordelig zijn. Bij ons heb je de keuze uit verschillende nieuwe en occasion financial lease personenauto’s en bedrijfswagens. Perfect afgesteld op jouw wensen en budget. Ben je benieuwd naar het scherp geprijsde financial lease aanbod van CarLease Nederland? Lees dan snel verder! Wij vertellen je namelijk graag meer over onze voordelige financial lease opties.

Modellen

Benieuwd naar onze voordeligste financial lease bedrijfswagens? Voor een bedrag rond 200-300 per maand heb je bij CarLease Nederland al ruim de keuze uit verschillende personenauto’s en bedrijfswagens. Kies bijvoorbeeld voor een Mercedes A klasse! Deze wagen ademt zakelijk rijden en is uitgerust met diverse technologische specificaties.

Hoe hoger het budget, des te ruimer het aanbod! Dat klinkt logisch en dat is het ook. Een personenauto of bedrijfswagen leasen van rond de 400-500 euro per maand geeft al veel meer opties! Zo heb je de keuze uit recentere modellen, bijvoorbeeld een BMW 3 serie! Recente modellen zijn vaak voordeliger qua onderhoudskosten en brandstofverbruik. Ideaal voor ondernemers die vaak lange afstanden moet rijden. Tevens zijn de recentere modellen vaak voorzien van de modernste technologieën.

Zakelijk leasen

Wil je als ondernemer maandelijks niet teveel geld uitgeven? Of ben je op zoek naar een zakelijke lease met een scherpe rente? Kies dan nu voor een zakelijke lease persoons- of bedrijfswagen bij CarLease Nederland en betaal maandelijks een laag en vast bedrag. Betaal je liever een nog lager maandbedrag? Bij CarLease Nederland kun je het maandbedrag verlagen door een aanbetaling te doen of door te kiezen voor een slottermijn. Wanneer je hiervoor kiest betaal je tijdens de looptijd van je leasecontract geen aflossing, alleen rente. Zo houd je als ondernemer je maandelijkse kosten laag!

Geniet van de vele voordelen die zakelijk leasen te bieden heeft. Zo heb je bij CarLease Nederland altijd keuze uit de nieuwste modellen. Het allergrootste voordeel? Je hoeft bij de aankoop van een nieuwe auto niet in één keer het hele bedrag op tafel te leggen! Zo creëer je financiële ruimte voor je bedrijf om door te groeien.

Heb je vragen? Neem gerust contact op!

Meer weten over de voordeligste lease persoons- of bedrijfswagens? Of ontvang je graag advies over zakelijk leasen? Neem gerust contact met ons op! Wij staan voor je klaar en helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen. Wij zijn gemakkelijk te bereiken via de telefoon of stuur ons een e-mail. Kijk gerust eens rond op onze website voor meer informatie!


Lees meer
Verschil tussen een BTW en marge auto?

donderdag 22 juni 2022

Verschil tussen een BTW en marge auto?

Ben je op zoek naar een nieuwe of tweedehands financial lease bedrijfsauto? Grote kans dat je tijdens je zoektocht de termen ‘’BTW auto’’ of ‘’Marge auto’’ voorbij ziet komen! Maar wat betekenen deze autotermen eigenlijk? Voor ondernemers kan het relevant zijn om het verschil tussen de BTW en marge auto te kennen en begrijpen. De één kan namelijk zakelijk veel voordeliger zijn in vergelijking met de ander. Ben je benieuwd wat de beste keuze is voor jouw onderneming? Lees dan snel verder!

Wat is een BTW auto?

Wat betekent een BTW auto voor jouw onderneming? Een BTW auto is een wagen die altijd zakelijk bereden is. In Nederland betaalt iedereen bij de aanschaf van een nieuwe personenauto of bedrijfswagen een bepaald percentage BTW. Als ondernemer kun je deze BTW verrekenen of terugvorderen. Bij inruil van je auto wordt de BTW verrekend over de waarde. Daarnaast kan de auto tweedehands verkocht worden. De BTW is dan nog zichtbaar in de administratie. Een ondernemer die de auto overkoopt, kan dus de BTW terugvorderen. Bij inruil wordt de BTW verrekend over de waarde. Wil je graag je de BTW van je nieuwe bedrijfsauto verrekenen en dus rekenen met de koopprijs exclusief BTW? Kies dan voor een BTW auto!

Wat is een marge auto?

Een particulier moet bij aankoop van een nieuwe auto altijd de BTW afdragen. Zodra de BTW door de particulier is afgedragen, verandert de auto in een marge auto. De auto kan nu niet meer worden omgezet in een BTW auto. Wanneer een ondernemer deze auto overkoopt, kan er geen BTW meer in rekening worden gebracht. Dit betekent dat een ondernemer de BTW niet meer kan terugvorderen.
Een marge auto kan een interessante optie zijn voor ondernemers die BTW vrij zijn of die het voorschieten van de BTW een struikelblok vinden. Bij een marge auto is de BTW al afgedragen, waardoor de ondernemer alleen de gehele aanschaf waarde van de wagen hoeft te financieren.

Ruim aanbod bij CarLease Nederland

Nieuwsgierig naar ons gehele financial lease aanbod? Vind jouw perfecte financial lease bedrijfswagen bij CarLease Nederland! Neem snel een kijkje op onze site en ontdek het ruime aanbod aan personenauto’s en bedrijfswagens. Bij CarLease Nederland kies je eenvoudig uit verschillende nieuwe en occasion financial lease modellen. Zo vind je een bedrijfswagen die perfect past bij jouw onderneming! Bepaal zelf de hoogte van je financial lease en vind jouw droomauto op CarLease Nederland!

Heb je vragen? Neem gerust contact op!

Heb je vragen over het verschil tussen een BTW en marge auto? Of ontvang je graag advies over welke soort auto het voordeligst is voor jouw onderneming? Neem dan snel contact met ons op! Wij staan voor je klaar en helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen. Wij zijn gemakkelijk te bereiken via de telefoon of stuur ons een e-mail. Kijk gerust eens rond op onze website voor meer informatie! 

Lees meer
 CarLease Nederland   | Algemene voorwaarden | Cookies | Privacy